sawang

dah bersawang blog ni.
tapi selamat tak update ni, ada jugak orang yang follow.
bz dan tak der mood nak menulis. tu jer jawapannya..
=_='

Photobucket

My First Trial

tajuk tu sengaja jer nak bagi gempak. padahal dengan negara yang sebnyak ni, satu benua pun belum tentu..
aku pun tak tahu apa lah yang mereka cari dekat blog aku. tapi kalau mengikut encik nuffi, diaorang ni duk
sibuk google pasal nasi kerabu.








apa2 lah labu. apa2 pun yang korang cari, atau tersesat ke blog aku, semoga korang enjoy la eh..
kalau tak paham, ko copy and paste jer ke google translate.. boleh gitu?

selama membaca.. ...


Photobucket

kashmiri: you know what meaning of 'susu' ini kashmir ?
aku : nope!
kashmiri : it's pee!!(air kencing)
aku : ................?!!


aku : you know what meaning of 'babi' in malaysia?( babi tu panggilan untuk kakak ipar di india)
kashmiri : nope!! 
aku : pig!
kashmiri : you mean this ? (sambil tangannya mengangkat lubang hidungnya ke atas... )



aku : yup!!
kashmiri :............?

belajar di international universiti ni memang banyak kelebihannya. dapat belajar budaya mereka. sekarang ni aku sangat rapat dengan orang kashmir(diaorang sangat tak suka bila kita kata mereka ni orang india, politic problem), dari saudi arabia, palestin, bangladesh, yaman,indonesia dan brunei. 


seronok. setiap kali kitaorang hang out, mesti gaduh pasal makan. sebab selera mereka tak sama dengan selera malaysia. jadi jalan terbaik ialah, kitaorang makan fast food. 







Photobucket

Oh MLM...


Seminggu sebelum kejadian :

Dia : Weh! lepak tak ajak...
Aku : Unplanned kot...
Dia : Bukan sekali la.. dah banyak kali aku tengok ko lepak tak ajak.. rumah aku dekat jer kot...
Aku: ok, len kali kalau lepak aku ajak...

Hari Kejadian :
Aku : weh, jom arh lepak. aku kat tempat biasa. Belakang OU..
Dia : sekarang ker? dah lewat  kot..
Aku : memang waktu macam ni kitaorang lepak..orang ajak tak nak.. tak ajak touching..
Dia : Kat mana ? belakang OU tu luas.
Au : Kedai mamak As-Safa. Dekat SK Bandar Utama..
Dia : Ok! aku kenal tempat tu.. Ko tak bawa file kan ?
Aku : File apa ?
Dia : MLM!!
Aku: ???.................

tergelak besar. sebab aku pun pernah kena banyak kali. member yang tak pernah rapat ngan aku, lepas tu ajak minum2. pelik, tapi sebab ukhuwah, follow jugak. air yang di order belum sampai, dia dah buat keluar file dan pen dia. duk terang pasal MLM. hampeh.. kalau seminit dua tak per, ni berjam-jam..



Photobucket

 

Photographer




baru saja habis menjalankan tugas sebagai photographer. kesimpulannya, sangat berpuas hati dan satu pengalaman baru yang sungguh best. lebih2 lagi aku ada juga berminat pasal kamera. dan sedikit sebanyak pengalaman yang di curahkan oleh ex roomate dulu sangat berguna. banyak ajaran yang di ajar olehnya di praktikkan dan en.boss amat berpuas hati dengan gambar yang di ambil. terima kasih encik ex-roomate. terima kasih juga pada majalah2 photographer yang mahal tak hengat tu.

kerja selama 2 hari ini memang rileks dan masyuk. lebih2 lagi bila dapat boss yang sangat sporting dan otak yang sama2 gila2. rakan2 sekerja pulak semuanya best. banyak perkara yang baru di pelajari seperti buat barcode untuk matric card, masukkan data untuk student guna software yang pelik2 dan guna printer yang mahal tak hengat untuk print kad matric tu.

 ni tmpat aku. sambil ambil gambar, sempat juga ushar cik2 awek yang comel lote ni. 
indah sungguh ciptaan ilahi. ceeewwaaahhh!!!
ni waktu budak2 baru tengah menunggu giliran untuk mendaftarkan diri. 
memandangkan kami adalah stesen terakhir untuk student baru pada hari itu, jadi stesen photography 
tidak lah begitu sesak. lebih2 lagi tugas kami hanya snap gambar.
 tekun.. 
ececece...
Kak Lini yang mulut longkang, memang best dengar mulutnya merapu.
kelongkangan mulutnya bisa mengalahkan mulut aku.
serius, boleh hilang ngantuk bila dengar mulut dia bercerita. 
 ni my ex officemate waktu buat part time kat kolej dulu.. 
jangan sesekali percaya mukanya yang agak separuh sopan itu.
seriously jangan membiarkan kamera anda berada di sekelilingnya.
kalau tidak mesti jadi macam ni--->
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-

 ha.. kan dah kata.. 
abang wan dan abang zan. walaupun jarak perbezaan umur amatlah berbeza, 
tapi bila lepak dengan dia orang, 
macam lepak2 dengan member sebaya. 
dia orang ni boleh berubah sikap mengikut keadaan. 
lebih kurang sesumpah la..
kak lini and cik hawa. 
jangan percaya dengan senyuman manis mereka itu mereka itu.



Photobucket


bermula dengan lagu 'baraka allah', di ikuti dengan 'thank u allah', dan kemudiannya semua lagu menjadi favourite. liriknya rileks dan muziknya yang memang syahdu sememangnya akan memikat sesiapa sahaja yang mendengarnya. .

maher zain ini adalah antara artis yang termasuk dalam list artis/personaliti yang aku nak jumpa, selain dari sum41,muse,fara fauzana dan juga mahathir lokman. pernah aku cakap kat member aku, kalau maher zain datang malaysia, aku nak jumpa dia. tapi tidak di sangka yang impian yang agak mustahil itu akhirnya dapat di capai. 

bagi peminat maher zain, pastinya tahu akan ketibaan maher zain di malaysia untuk konsertnya di MBSA. dan dia turut mengadakan rangka promosinya di beberapa tempat antaranya IIUM. alhamdulillah, aku dapat bertemu mata dengannya, dan yang paling best bila dia yang menghulurkan tangan untuk bersalam dengan peminatnya. aku agak jarang bertemu dengan para artis ni, tapi pada firasat aku, dari apa yang tengok di tv, kebanyakan peminat yang teuja untuk bersalam dengan artis. tapi maher zain ni, semua yang minta autograph dia, dia akan hulurkan salam. aku paling teruja bila dia bertanya 'apa khabar?' kepada peminatnya secara personal. 

pada malam itu, di mempersembahkan dua lagu : insya-allah dan bara allah. walaupun hasrat untuk mendengar dia menyanyikan lag favorite aku 'the chosen one' tidak kesampaian, tapi dengan membawakan dua buah lagu tersebut, aku sudah puas hati. faham dengan komitmennya yang sibuk itu. 

perjalan hidup maher zain ni banyak memberi pengajaran kepada aku, terutamanya hidupnya yang dulu kelam dan jahil, sehingga terlupa mebaca al-fatihah. dan yang paling menarik sekali, dia mempunya ijazah dalam bidang kejuruteraan aeronautic.  baca di sini. semoga dia masih sudi untuk berkunjung ke MAlaysi selepas ini. 

fan page maher zain di facebook

sewaktu persembahan di UIA.

teruja.
p.s: gemuk tanda bahagia.. 

#kredit gambar to saif sulong
Photobucket

Older Posts

Search This Blog

Loading...

Blogger Template by Blogcrowds.